El gran mercado del mundo (TNC)

Crec que els clàssics mereixen un respecte especial, perquè -bons o dolents- han contribuït a la creació d’obres posteriors i, per tant, són necessaris per entendre el present. Per aquesta raó, me’n cuido molt de no perdre’m cap d’aquestes perletes de la nostra cartellera teatral.

Xavier Albertí ha dirigit i versionat El gran mercado del mundo de Calderón de la Barca i n’ha sortit una obra on -tot i l’actualització humorística – és evident el respecte i l’amor que destil·la.

Calderón de la Barca va escriure El gran mercado del mundo l’any 1655. Es tracta d’una obra de teatre religiosa (acte sacramental) que es representava durant el Corpus Christi. El gran mercado del mundo ens explica la història d’un pare que decideix donar l’herència familiar al fill que torni a casa del gran mercat del món havent tret més profit del seu talent.

El text ha quedat exageradament antiquat -de fet dubto que no ho fos quan es va estrenar al segle d’or- tot i això, els personatges que apareixen són i seran sempre contemporanis. La Supèrbia, la Humilitat, el Plaer, la Penitència, el Desig … La història és tan previsible que quasi despista. El bo guanya, el dolent perd. Però jo em pregunto: Quin valor té triar el bé quan es fa des de la innocència? A parer meu, la gràcia de la virtut és escollir el bé sent plenament conscient a tot el que renuncies.

Crec que l’Albertí ha fet una feina brillant. No s’ha estat de res: catorze actors a l’escenari, música de la bona, una escenografia que fa caure de cul a terra (Max Glaenzel) i algunes llicències humorístiques, han fet d’una obra que podria haver estat dura de pelar una delícia per als sentits.

Per acabar, m’agradaria explicar les ganes que vaig tenir d’emportar-me el germà -que fa el paper de “dolent”- de copes. Tindria moltes coses a comentar amb un home que escull el desig, la gula, la supèrbia i el coneixement com a virtuts de la vida. Feu-me cas i aneu TNC a veure l’obra, perdre-us-la seria un pecat.


Autoria: Calderón de la Barca
Direcció i versió: Xavier Albertí


Amb:
Cristina Arias, Alejandro Bordanove, Antoni Comas, Elvira Cuadrupani, Jordi Domènech, Rubén de Eguía, Roberto G. Alonso, Oriol Genís, Lara Grube, Sílvia Marsó, Jorge Merino, Mont Plans, Aina Sánchez i David Soto Giganto

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.