El llarg dinar de Nadal (Maldà)

El Maldà torna en aquestes dates a rescatar un èxit de la seva cartellera: El llarg dinar de Nadal. Em va trucar el meu avi per avisar-me que, sobretot, no em perdés aquesta obra i ja se sap que a la gent gran se li ha de fer cas.

El llarg dinar de Nadal és una obra escrita pel dramaturg nordamericà Thornton Wilder l’any 1931. La companyia Ruta 40 ens mostra, a través de noranta dinars de Nadal, la família Bayard, on veurem fins a quatre relleus generacionals en una època on tot canvia i al mateix temps tot resta igual.

Set actors s’encarreguen de donar vida a una dotzena de personatges al llarg de l’obra. Aquests envelleixen davant dels nostres ulls a mesura que els dinars passen i és increïble veure com aquests personatges, primer jovials, acaben corbats i amb la mirada perduda. Gràcies a un bon “timing” i a una esplèndida caracterització, la repetició d’actors no esdevé monòtona. També voldria destacar amb quin goig menjaven aquesta família els àpats nadalencs. Era boníssim veure com es passen tota l’obra tallant un gall d’indi imaginari i bevent un deliciós vi invisible.


L’escenografia és senzilla, consta d’una sensacional taula parada amb unes magnífiques estovalles, una vaixella de porcellana i unes brillants copes de cristall. El naixement dels personatges s’escenifica mitjançant una porta. Quan moren, en travessen una altra.  La idea de les portes, aparentment senzilla, dona molt de joc a l’obra, ja que permet veure com els personatges, al final de la seva vida, s’aixequen de la taula i feixugament s’apropen a la porta de la mort per acabar endinsant-s’hi per sempre més. El suau soroll dels ganivets tallant i de les forquilles punxant, el dring de la porcellana, fan un ambient realment familiar, una perfecta banda sonora de l’obra.


El llarg dinar de Nadal és una obra molt intel·ligent que necessita molt pocs recursos per ser representada, però alerta, seria fàcil fer-ne una obra avorrida, repetitiva, amb un cacau de personatges i sense aquesta impecable sensació del pas del temps. Per això, aquesta gran obra de la Ruta 40 s’ha convertit, en els darrers anys, en una cita imperdible de la cartellera Barcelonina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.